All vår början... behöver inte bli svår, men garanterat variationsrik
- Mariannes Maskor
- 3 juni 2020
- 2 min läsning
3 juni 2020
Att börja en stickning sker oftast genom att man lägger upp maskor. För det finns det många olika sätt och tekniker.
1. Man kan virka en rad lösa luftmaskor, som man sedan för över till en sticka.
2. Man kan sticka upp dem maska för maska från en startmaska. Den här blir i stort sett likadan. Man kunde lika gärna virka fram maskan med virknål och lägga den på stickan.
3. Man kan sno tråden ett halvt varv runt stickan, omslag. Den här används främst då det handlar om ett mindre antal maskor, t.ex. då man ökar en maska i början eller slutet av ett arbete, eller mellan fingrarna i fingervantar eller efter en tumkil, då man behöver ersättande maskor.

Korsuppläggning i tvåändsstickning
4. Den vanligaste är väl nog korsuppläggningen (continental method = long tail cast on), då man har två trådar, varav den ena är kortare och låser den andra tråden till maskor.

Dubbel korsuppläggning i tvåändsstickning
5. Dubbel korsuppläggning liknar den förra, men man går ”bakvägen” in i öglan runt tummen innan man plockar upp ”masktråden”. Det här gör att den kortare trådändan i uppläggningen (runt tummen) bildar en dubbel-diagonalrand i stället för en sådan.
6. Ett alternativ till en stickad start är en virkad bård (t.ex. fastmaskvirkning), ur vilken man stickar fram nya maskor. Man kan givetvis börja med stickningen och virka kanten sist.

Uppläggning i tvåändsstickning med tre trådar. Växelvis låsande, maska, i vila.
7. I tvåändsstickning lägger man upp maskor med tre trådar. Punkterna 3-6 fungerar även i tvåänds. Man kan dessutom göra en uppläggning där alla tre trådar växelvis låser och växelvis bildar maskor eller är i vila.
Variation på korsuppläggning kan man få genom att peta ur den ”låsande” tråden. Då får man en kant med öglor. De ser lite olika ut beroende på stickteknik. Det man behöver vara uppmärksam på är att öglorna kan dras och bli ojämna om något fastnar i dem, men de går att dra jämna igen.

Urpetad låstråd i korsuppläggningen ger en kant med öglor. (Tvåändskant)
I tvåändsstickning som i vanlig stickning rullar sig kanten ofta om man genast efter en upplägging stickar rätt och slätt. I tvåändsstickning kan man motverka detta till en del genom att:
1. Sticka några aviga varv
2. Sticka några varv växelvis avigt och rätt
3. Sticka några krokvarv eller kedjegångar
4. Sticka mönsterkrus
I vanlig stickning kan man växelsticka ett parti med aviga och räta varv eller något mönster med inslag av aviga maskor.

Rullning av kanten motverkas av aviga maskor (Tvåändsstickad)
Comments