top of page

Frotté-stickade sockor

6 maj 2020


Jag har inte sett någon beskrivning eller något videoklipp på hur man stickar frotté på insidan av sockor. Sådana finns att köpa, ja, men hur gör man sina egna?


En av sönerna tänkte stort om mamma och beställde ett likadant par som han hittat i armén. Det var maskinstickade yllesockor med långa skaft och med frotté på insidan. De skulle helst vara i samma grå-vita färg och med extra många mörkblåa ränder.


Så började ”jakten”. Jag hittade två olika tjocka garn till botten som var mycket nära originalet. Det blå hade jag från det förra armé-paret gröna yllesockor med blåa ränder, som jag stickat i dubbel uppsättning. (Även dessa var en utmaning att tänka ut.) De hade dubbel botten och en enkel ovansida.


 


 

Jag provade mig fram för att se om jag kunde komma på ett sätt att få öglor stickade och tillräckligt tätt, men ändå glesare än originalet. Jag kom underfund med att originalet hade en tunn elastisk tråd som gjorde att de drog ihop sig lite och kunde töjas ut på foten. De såg smala ut. (Arméns skor har inget vinterfoder utan det utgörs av yllesockor.)


 


 

Originalsockornas öglor var stickade varannan maska och varje varv. Jag förstod rätt snart att det inte skulle fungera att få dem likadana, d.v.s. stickade med varje varv frotté, men vartannat varv kunde jag klara av och få att fungera.


Jag började förstå varför jag inte hittade någon YouTube-video på frotté-stickning. Det var mycket drygstickat att göra två omslag varannan maska och vartannat varv dra ut frottéögglorna och de kommande tio varven fortsätta att spänna ut dem igen efter att de dragits ojämna vid följande varvs stickning. Den tunnare tråden bildade öglor medan båda trådarna räta maskor. Garnet fick jag också hålla så att det var olika trådspänning. Det var ett enda snurrande och spännande av öglor, men då jag kom på att se tidsåtgången som för en tröja i stället för en socka gick det lite bättre.


 


 

Hälen var ett annat moment. I de gröna armé-sockorna stickade jag timglashäl och jag tänkte att det skulle kunna fungera här också. Originalhälen liknade en sådan.


Timglashäl kunde man sticka på flera olika sätt. Jag hittade tre, fyra olika alternativ på YouTube. Till sist hittade jag en som jag föredrog. Då kunde jag sätta igång.


 

Originalet överst


 

Tån stickade jag också som en timglashäl och från avigsidan stickade jag sedan ihop maskorna ovanpå tårna. Jag blev nöjd med resultatet och sonen var lika nöjd – ”Som att gå på en matta”, sa han. Tidsmässigt motsvarade ett par frotté-stickade sockor två enkelstickade mönstertröjor eller en svårare mönsterstickad herrtröja.


 


 

EN frotté-stickad socka (stl 45, 30 cm skaft, stickor 2) tog mig 42 timmar att få klar, ett par således 84 timmar. Två par tvåändsstickade barnsockor tog mig 34½ timme. (Motsvarar ett par tvåändsstickade dito i damstorlek, stickor 2½.) Ett vanligt par (stl 42, 20 cm skaft, stickor 3½) tog 10½ timme att få klara. Allt tar sin tid. De är inte helt kompatibla då de inte är gjorda i samma garn och med samma stickor, men lite ditåt ändå.


 


Comments


Beställ service

Behöver du hjälp med ditt handarbete
eller vill du beställa något
Kontakta mig!

© 2023 by Marianne. Proudly created with wix.com

bottom of page