Hur maskorna ser ut i tvåändsstickning
- Mariannes Maskor
- 19 juni 2020
- 2 min läsning
19 juni 2020
För att kunna sticka efter en beskrivning behöver man veta hur olika maskor ser ut och veta vad de kallas.

Näst efter att kunna lägga upp maskor kommer det att sticka dem. Räta maskor brukar man börja med och sedan fortsätta med aviga.

Att kombinera räta och aviga varv i början av en stickning gör att kanten inte rullar sig. Den kan däremot vara lite flexibel, som en resår, fast ”fel väg". Någon egentlig resår med räta och aviga maskor har inte stickats på tvåändsvis, utan det är en helt enkel resår som i så fall har använts. Man behöver oftast anpassa maskantalet för att resåren inte ska bli för vid i förhållande till det tvåändsstickade.

Staplar och mönster

Jag gjorde en provlapp med kombinerade 4 räta och 4 aviga maskor för att se hur det blir och visst flexar den också. Det är bara det att en dylik inte har använts traditionellt sett.

2 rätmaskor, 2 rätadjupmaskor Ovanför ses ett varv avigt
2 rätmaskor, 1rät djupmaska, 1 rätmaska, 1 rät djupmaska

Vill man ha tvåändsstickning som liknar en resår kan man kombinera räta maskor med räta djupmaskor. En rät djupmaska stickas rät med den ”vilande” tråden framför i stället för bakom. Genom att variera antalet maskor i kombinationen får man lite olika utseende.
Den räta djupmaskan har man ofta använt som ”markeringsmaska”, t.ex. vid en tumkil. Då är det lättare att se var man ska göra ökningar (eller hoptagningar).

Avig djupmaska till vänster Rät djupmaska till höger
Den aviga djupmaskan, har jag förstått, användes oftast bak på strumpor för att markera och efterlikna den sydda sömmen på tygstrumpor. Den stickas s.s. en vanlig avigmaska med båda trådarna samtidigt. Det gör att den är ganska framträdande på avigsidan.

Avigsida med djupmaskorna synliga
De för tvåändsstickning typiska mönsterkrusen består också av en kombination av räta och aviga maskor. Varannan är rät, varannan är avig, men skillnaden ligger i var den ”vilande” tråden ligger – är den framför eller bakom arbetet. Ett helt varv som stickas med en tråd på var sida om arbetet kallas krokvarv.

Ett och flera krokvarv
Då man upprepar ett krokvarv fortsätter maskorna lika varv efter varv och det bildas en ”ficka”. Det blir två separata lager med avigmaskor utåt och rätmaskor inåt. På bilden skymtar den röda tråden som stickat de räta maskorna i det bakre lagret.

2 kedjegångar med ett rätt varv emellan
Kedjegångar stickas i två varv där maskorna växlar i det andra varvet. Jag stickar ofta ett rätt varv mellan för att markera dem, men det är inte nödvändigt.

Krokmaskor och ”O” är mönster som avgränsats från krokvarv och kedjegångar och stickade på en rät yta i ett speciellt mönster. Här kommer mönsterdesignen in. På de historiska fynden från Dalarna i Sverige ser man många variationer av dessa. Varje stickare satte sin egen prägel på handarbetet.
Комментарии