top of page

Ibland går det att reparera, lappa och laga

16 maj 2020


Jag försökte mig på att lappa ihop hålen på ett par av de malätna sockorna. Det var tröstlöst svårt på mitt tvåändsstickade par, men på de två andra var förutsättningarna bättre.


Jag fäste tråden, sydde något maskstygn och ibland var jag tvungen att ta hjälp av ett par strumpstickor, för att inte maskorna skulle bli för lösa eller löpa. De ställen som var bredare och längre blev det lite ”improvisation” till sist och det blev lite tjockt. Men i stort sett är jag nöjd.


 


 

För några år sedan hittade jag på loppis en ”stoppsvamp”. Jag vet inte dess officiella namn, men den liknar en svamp av trä och träs in i sockan för att underlätta stoppandet av hålet. Jag använde den dock inte idag, men har nog provat på.


Det är inte lika vanligt idag att stoppa strumpor eller sockor, då vi har så fina maskinstickade sådana och som är relativt billiga. Då det blir hål hamnar den rätt ofta ganska så fort bland soporna.


 


 

Jag hade en gång tillgång till ett specialbibliotek och där hittade jag en liten skrift från gångna tider. Den hade titeln ”Hur man stoppar och lappar”. Jag kände mig alldeles salig över att ha fått ta del av teorin hur man lappar ett hål på ett klädesplagg med en likadan tygbit som plagget (man sydde kläderna själva, så följaktligen hade man lite lappverk sparat någonstans). Hur man kunde stoppa sockor med maskstygn där det var tunt och nött, sy vanliga lärftstygn där hålet var lite mindre och hur man kunde sy i en ny stickad lapp om hålet var större och det var svårt att få annan stoppning smidig.


I årtionden har det inte varit så vanligt att man värdesätter lappning och lagning av kläder. Kanske att ett barn kan ha lappar på byxknäna och att man kan dra ihop ett litet hål någonstans, men det får inte synas. Jag har glädjen att ha en son som har uppskattat att mamma har kunnat lappa och laga hans byxor, fast det började nog med ett litet kärt mjukisdjur som han själv hade sytt i dagis och som blev nött av all hantering, alla kramar och lekar. Till sist var den fylld av så många lappar att man knappt såg original-filttyget. Men, kanhända dagens miljömedvetenhet skapar ny trend och lappningen får en renässans. Å andra sidan pågår fortfarande modet att behålla ”köpishålen” på kläderna.

Comments


Beställ service

Behöver du hjälp med ditt handarbete
eller vill du beställa något
Kontakta mig!

© 2023 by Marianne. Proudly created with wix.com

bottom of page