Makramé
- Mariannes Maskor
- 5 feb. 2021
- 2 min läsning
5 februari 2021
Bland alla garn som jag har, hittade jag ett nystan kraftigt tvåtrådigt lingarn. Förutom till hälarna i förra projektet, tyckte jag att det kunde passa till makramé. Ett bälte kanske? Dessvärre har min timglasform transformerats till att bli mera äggformad och till dess attribut hör inga bälten. Hm! Men jag tänker göra ett i alla fall. Kanske det passar någonstans någon gång...
Jag hittade i min bokhylla en avskriven biblioteksbok om makramé. Jag tittar på bilderna och läser bildtexterna och bläddrar fram teoriavsnittet. ”Hur mycket garn går det åt?” löd en rubrik. Ha! Den var skriven för mig. Om jag vill ha ett bälte på minst 150 cm, hur långa trådar ska jag då klippa till?
Precis som i stickning var det bästa rådet att göra ett arbetsprov. Av en uppmätt längd av garnet får man veta hur långt det räcker av just den garngrovleken, tätheten av knutar och just den sortens knutar. I stort sett räknar man med att trådarna ska vara fyra till fem gånger det färdiga arbetets längd.
Nyss upplagt arbete

Trådarna är nystade

Ja, då erfarenheten är liten av tekniken, så provar man sig fram. Jag tänkte mäta upp tio meter gånger tolv trådar, vika dem dubbelt runt mittpinnen i bältsöljan, spänna fast arbetet och mig och knyta några centimeter så fick jag väl göra en utvärdering efter det. Mmm, jo det finns enklare sätt.
Snabbt konstaterade jag att garnet måste nystas upp, åtminstone varannan tråd, kom jag underfund med. I makraméboken beskrevs också ett snabbare sätt att knyta makraméknuten än det jag lärde mig som barn. Mycket tacknämligt. Jag kom dessutom på att jag kunde använda en fast kudde som arbetsunderlag och så behövde jag en hjälplinje för att knyta arbetet rakt.
KNYT EN MAKRAÉKNUT
4 trådar bildar en knut. Lägg tråd 1 (längst till vänster) som ett S ovanpå mittrådarna 2 och 3

För höger tumme och pekfinger ner i öglan till höger och gör en U-rörelse fram och tillbaka: För fingrarna utåt under mittrådarna. Vinkla handen på kant upp på vänster sida och för ihop fingertopparna runt trådarna till vänster.

Dra fram öglorna till höger sida och trä tråd 4 genom dessa två.

Spänn den första knuten och sedan den andra.

Mina oanvända knyppelnålar kommer nu i användning för att styra upp arbetet. Det linjerade pappret kunde förstås ha varit en lite längre remsa.
... av någon anledning tycker jag att det påminner om knyppling ... och ser ut som mosstickning ...

Bältsöljan är återanvänd och har bredden fyra centimeter. Jag ville att det skulle ha en tät struktur och då blir antalet knutar efter det. Tjugonio enkla varv mäter tio centimeter. Just nu har jag tjugosju centimeter. Det tar några dagar innan jag behöver fundera på avslutningen. Jag räknade ut att trådarna räcker gott och väl.

Comments