Man tager vad man haver tillgång till – om garn och tvåändsstickning
- Mariannes Maskor
- 30 mars 2020
- 3 min läsning
30 mars 2020
Alla moderna garner vi har tillgång till i affärerna är Z-spunna och S-tvinnade. Ett S-tvinnat garn passar bra för den som stickar vänsterhänt, men för en allmän högerhänt stickning inverkar tekniken på garnets rikliga tvinning så att den blir ännu hårdare. Det blir översnodd, så att säga. Garnet slår ”knollror”.

Jag tänkte i begynnelsen, då jag inte hade tillgång till Z-tvinnat garn eller visste hur jag skulle få tag på sådant, att garn som garn, det måste ju gå att sticka med vilket garn som helst. Jag visste ännu inte hur allt påverkar varandra i tvåändsstickning - hurudant garnet är, hur det är nystat, hur man håller tråden och för garnet.
Min första tröja tvåändsstickade jag av ett garn med mycket tvinning och stickade direkt ur det stora nystanet. Inget bra, fast tröjan blev nog helt okej till sist. Jag hade ännu inte försonat mig med att tekniken orsakar att de två trådarna snor sig om varandra. I min irritation slängde jag nystanet (jag använde båda trådändarna ur samma nystan) till andra sidan rummet. Som om problemet skulle försvinna! Övertvinnet blev bara värre av det.
Med tiden började jag inse att om jag använder trådarna från två separata nystan, så kan jag bli av med övertvinnet genom att ha nystanen att snurra upp sig separat efter att den inbördes snodden tvinnats upp. Det fungerade hyfsat bra.
Jag hittade också ett tvåtrådigt S-tvinnat obehandlat ullgarn som hade tämligen lite tvinning, och det fungerade perfekt att tvåändssticka av. Jag kunde använda båda trådändar ur nystanet. Det var lagom strävt och jag behövde ingen fästning av trådarna runt nystanet för att kunna tvinna upp dem. Med en liten knyck kunde jag förlänga trådarna. Jag fick hyfsat bra resultat, tyckte jag. Behövde jag ens Z-tvinnat garn?
S-tvinnat garn Z-tvinnat garn
Rita ett S ovanpå garnet Rita ett Z ovanpå garnet

Jag har några gånger haft tillfälle att besöka Dalarna och där har jag köpt Z-tvinnat garn. I mitten av 1990-talet lär det ha funnits tre spinnerier i Sverige som gjorde Z-garn. Jag känner inte till dagsläget, men åtminstone två spinnerier. Stolt kan jag tillägga att det i min hemkommun idag finns ett spinneri som gör både S- och Z-garn.
Vid användning av S-tvinnade garner med mycket tvinning gör man klokast i att nysta om dem, som till ett mindre äpple ungefär i storlek, och använder bara den ena tråden ur nystanet. Man kan fästa dem vid varandra för att underlätta upptvinnandet. Med stora tunga nystan tar det mer tid i anspråk för nystanen att snurra och med mindre går det snabbare – därför lönar det sig att använda mindre nystan och hellre skarva tråden då nystanet är slut.
Z-tvinnat garn S-tvinnat garn
Nederst två omgångar högehänt stickning Nederst högerhänt stickning
Överst vänsterhänt stickning Överst två i vänsterhänt stickning

Slätare nedre delar och randigare övre del Nedersta delen randigare och slätare övre delar
Det finns en skillnad i utseende av det som är stickat med Z- och S-garn. Av Z-tvinnat garn får man en slätare yta, medan av S-tvinnat blir det stickade något mer randigt i lodrät riktning. Det här kommer sig av att den vänstra maskbågen ställer sig något på kant. Med ett Z-tvinnat garn neutraliseras den här uppstigningen något, medan av S-tvinnat förstärks den i motsvarande grad. På en rät och slät yta kan man se skillnaden.
Traditionellt och sedan gammalt då man spann garnet själv, så kunde man bestämma vilket garn man ville ha. Z-tvinnat garn var att föredra framom S-tvinnat garn förutom i tvåändsstickning även i nålbindning, i vissa bandvävstekniker och t.o.m. så att det blev bättre tyg om man hade ränningen i den enda tvinningen och inslaget i den andra. Rullande hörn av mattor lär bero på att både ränning och inslag är S. Hur man räknar trikå och trasor till S vet jag inte. Det var bara en förklaring som vi fick en gång under ett studiebesök på ett väveri.
Jag brukar nysta garnet över tummen. Det är roligt och det blir så fina nystan, efter att man har övat lite.

Comments