När två lager blir ett
- Mariannes Maskor
- 5 dec. 2020
- 3 min läsning
5 december 2020
Att foga ihop maskorna från två stickor eller stycken till en stickning kan se ut på flera sätt beroende på om det är avigan eller rätan det är fråga om eller om stickningen avslutas alternativt ska fortsätta.
En ”fog” gör jag på ett sätt när jag
1. avslutar en tvär vanthoptagning, tåhoptagning eller rundstickad häl i tvåändsstickning från avigsidan
2. avslutar t.ex axlarna på en tröja och fogar ihop fram- och bakstycket från avigsidan
3. förenar två stickningar där endast den ena fortsätter från rätsidan
4. syr ihop två stycken med maskstygn
5. väljer att sticka åt motsatt håll och plockar upp nya maskor från rät eller avigsidan
6. stickar på stickningen åt olika håll från ett visst varv
I punkt 1 vilar stickorna parallellt och jag drar igenom stickningens avklippta trådända växelvis varannan maska från varannan sticka. Här bildas ingen kant på avigsidan, utan fogen blir lika tjock som stickningen. Smidigt då man vill att hälen blir slät.
I punkt 2 gör det inget att det blir en liten och ändå tämligen smidig kant. Här får man vara mer uppmärksam på att sömmen blir lagom flexibel, d.v.s anpassar hoptagningssättet till hur töjbar söm man vill ha. Precis som i punkt 1 för man in höger sticka genom en maska från vardera stickan och betraktar dem som en enda.
Vanlig avmaskning: Sticka två maskor, dra den första maskan över den sist stickade.
Elastisk avmaskning: Sticka två maskor, för in vänster sticka genom båda maskor på höger sticka och sticka ihop dessa två till en, sticka en ny maska, för in vänster sticka i båda och sticka ihop dem till en o.s.v.
I punkt 3 fogar man ihop två stickningar till en gemensam.

I stickningen på bilden har jag dessutom olika garn och olika maskantal som skall anpassas.
Det gäller att klura ut hur många maskor som ska minskas på den ena stickningen och hur ofta den hoptagningen sker utöver sammanfogningen av stickningarna.
Denna hopfogning kan göras t.ex. då man vill ha en volang på stickningen eller om man har ett ficklock man vill sticka fast i stället för att sy fast det. Eller det kan vara en infälld ficka. På bilden gäller det fodret i en mössa och där mössan har en liten kant nedanom för att fodret inte ska synas. Fodrets övre kant kommer att stickas fast på samma sätt. Då kan man plocka upp maskor från uppläggningskanten eller så stickar man upp dem samtidigt som man stickar ihop.
I punkt 4 syr man ihop maskorna så att tråden man syr med följer mönstret i maskorna.
Föreställ att A är en upp-och-ner-vänd maska, V en rätt vänd maska. För in nålen med tråd under högra delen av V och upp mitt i. Stick ner mitt i A och upp i följande A. Stick ner i samma V som nyss och upp i följande V.
A A A A
V V V V
I punkt 5 plockar man upp maskor eller maskbågar. Det här görs som ett moment i den tvåändsstickade hälen. (Se bloggen 12 augusti 2020 om den tvåändsstickade hälen.) Jag har även börjat använda detta sätt när jag plockar upp nya maskor vid sidan av hällappen i vanliga sockor. Det blir ett finare utseende. Ibland blir det lätt så att de upplockade maskorna blir lite långa till sitt utseende och genom att sticka upp nya maskor förkortas bågen och stickningen ser jämnare ut. Även om kanten tvärtom är spänd blir den smidig.
Punkt 6 fungerar som punkt 5, men här har jag antingen börjat stickningen från en ”tillfällig” tråd, som nu avlägsnats eller så har den trätts in senare i stickningen och nya maskor behöver plockas upp t.ex. vid stickning av rak tumme i vanlig stickning (här blidas maskor både under och ovanför den avlägsnade trådändan). Det här kunde jag ha gjort med innervantarna till de kommande tredubbla vantarna. Jag kommer att börja tvåänds-yttervanten med några varv vanlig resår på insidan innan jag kommer till utsidan av vanten och tvåändsstickar, men jag kommer att sticka upp nya maskor från resårkanten, som om de vore maskbågar.
Comentários