top of page

Strömsötröjan är klar och något om mönsterstickning med flera färger

24 juni 2021




 

Så snart jag fick mera garn satte jag i gång med oket på strömsötröjan. För bästa resultat då man stickar mönster i flera färger är det viktigt att:


1. Spänna trådarna jämnt

2. Binda sprången av trådar på avigsidan

3. Binda trådarna på olika ställen

4. Fukta slutprodukten och ha den antingen i press mellan ett par handdukar eller pressa plagget mycket lätt med strykjärn med en fuktig pressduk mellan


Vid flerfärgsmönsterstickning brukar jag använda mig av tekniken vid tvåändsstickning och kasta båda trådarna med höger hand. Att kasta trådarna lär ge jämnast resultat. Att ta ena tråden från pekfingret och kasta den andra kan göra att den från pekfingret tagna tråden blir något spändare än den kastade. Att ta båda trådarna från fingret kräver övning för att de inte ska bli för spända.


Att binda långa språng på baksidan är väl en självklarhet. Vem har väl inte fastnat med fingrar eller något annat i en tröja med för långa språng, kanske med ett armbandsur eller en ring. En rekommendation är att sticka högst fyra maskor utan att binda tråden. Jag brukar hålla mig till maximalt tre maskor.


Minst lika viktigt som att binda ner trådarna är att göra det på lite olika ställen av mönstret. Om mönstret har ett parti med staplar om fyra maskor, bör man helst binda vartannat varv mitt på för att undvika att mönstret ”bubblar sig”. Om man låter bli det, så kan baksidans löptrådar fungera som en rynktråd.


 


 

Att binda ner trådar kan man göra på flera sätt. Man kan sno trådarna runt varandra en gång under språnglängden, men det kan göra att den dominanta färgen/tråden byter plats (och därmed ge mönstret ett lite ojämnt intryck) om man inte är uppmärksam och tvinnar dem en gång till vid färgbytet. Ett annat sätt är att tvinna trådarna först en gång och efter en, två eller tre maskor igen, men åt andra hållet. Det här gör att nystanen hålls rediga och trådarna trasslar mindre. I tvåändsstickning tvinnar man alltid åt samma håll och där behöver man tvinna upp snodden som bildas med jämna mellanrum.


Vid maskinstickning har man utvecklat tekniker genom vilka man kan sticka ett helt eget mönster på avigsidan av baksidans språng med helt från rätsidan fristående maskor. Vem minns väl inte sjuttiotalets klänningar och tyger i crimpléne. Billiga mönstrade herrunderkläder och långkalsonger i oliksidigt tyg. Eller dagens fina trikåer med extravagans.


För att få den mönsterstickade ytan slätare kan man pressa ylle lite försiktigt genom en fuktad pressduk eller som jag mestadels väljer genom att fukta ylleplagget lite med en sprayflaska och lägga det mellan två frottéhanddukar. Jag brukar dessutom lägga på en skiva och en liten tyngd på. Ibland får det vara över natten, ibland någon timme, allt beroende på tid och tålamod. Ylle ska absolut inte strykas, eftersom det kan förstöra ullfibrerna. Man trycker strykjärnet lätt mot pressduken så att det fräser lite, sedan lyfter man strykjärnet och flyttar det lite och sätter ner det på nytt.

 


 

2015 designade Lee Esselström, Strömsös hantverksexpert, en strömsövante. På handryggen har det ett mönster med inspiration från strömsövillans verandaräcke. Detta mönster finns med i miniatyr på näsdagssockan 2020, som hon också designade. Nu, år 2021, finns mönstret med i strömsötröjan. Hjärtavariationen är ett riktigt strömsömönster.


Medan jag väntade på garnet passade jag på att sy fler tunikor. Tunika nummer 6 blev också den handsydd. De små ärmarna råkade bli lite snävt isydda, men jag tänkte att det finns nog en lösning på det också, så jag klippte en liten platt droppe tio centimeter inåt från ärmkanten, sydde fast en tyglist av det kontrasterande tyget och knöt en liten knut med ändflikarna. Voilá! Problem solved! Den smårutiga skjortans originalkrås vid knäppningen ville jag behålla, för den tilltalade mig. Det är min första ”kråsblus”. Framstyckena på den lila blusen räckte precis till för att i tre delar kanta fållen med en rak volang. Knäppningarna fick sitta kvar bakpå och frampå lät jag den övre knäppningen övergå i den nedre.


 



Comments


Beställ service

Behöver du hjälp med ditt handarbete
eller vill du beställa något
Kontakta mig!

© 2023 by Marianne. Proudly created with wix.com

bottom of page