Studentnejlikor
- Mariannes Maskor
- 14 maj 2020
- 2 min läsning
14 maj 2020
För många år sedan gjorde jag ett stipendiearbete om tvåändsstickningens historia i Finland, understött av Svenska Kulturfonden. Under den intressanta resan det innebar, kom jag att träffa på fyra olika nejlikmönster.

Dessa fyra har likheter med varandra och tillika små olikheter. Överst till vänster det nejlikmönster som finns på Finlands ända (mig veterligen) museala tvåändsstickade föremål, en livtröja från Österbotten, Ilmajoki. Tröjan finns i Nationalmuseet i Helsingfors och mottogs på 1860-talet. Tröjan har ett vävt liv i svart linne och stickade ärmar i rött och svart.
Livtröjans unika slag tyder på att den högst förmodligen varit en import från Sverige. Om tekniken hade varit känd i Finland, varför skulle man inte ha hittat fler tvåändsstickade föremål?

Nejlikmönstret överst till höger kommer från Korsnäs. Från Ilmajoki rakt västerut ligger Korsnäs. Parallellt med den kända färg- och mönsterrika korsnäströjan stickades också en nejliktröja. Den är mönsterstickad i sin helhet i rött och svart.
Intressant är att man i prästgården i Korsnäs på 1800-talet hade tjänstefolk som kom från Ilmajoki.

Längst nere till höger är ett nejlikmönster som finns på några tröjor i Hälsinglands museum. Den på bild är liksom tröjan från Korsnäs stickad i sin helhet, men i färgerna grönt och svart.
Intressant är att folk färdades över Bottenhavet för att leta arbete i Hälsingland och de kunde hämta saker och mönster med sig hem då/om de återvände.

Längst nere till vänster finns ett mönster som förekommer i en svensk bok, där man säger att mönstret finns på en norsk vante. För något år sedan hörde jag mig för med en norsk kontakt inom hemslöjd, men hon kände inte till vantens mönster och ville snarare påstå att det nog var svenskt. Så jag vet inte. Vanten är stickad i rött med grönt nejlikmönster.
Intressant skulle ha varit att det norska tvåändsområdet ligger rakt västerut från Hälsingland vid norsk-svenska gränsen.

Mönstren påminner om varandra två och två – vågrätt som lodrätt.
Det finns en gammal perenn, studentnejlika. Den blommar mitt i sommaren. Eftersom jag har en dotter som i vår blivit student tyckte jag att rubriken var passande. Det kanske inte blir några examensfester i år förrän den har blommat ut.
Comments