top of page

Myran – symbolen för flit och arbete

5 maj 2022


Var flitig som en myra, så får du ingen fyra. Så sa vi till varandra i lågstadiet, som peppning till varandra inför prov eller som slagträ för den som fått ett sämre vitsord.


Även i Bibeln omnämns myran som en förebild för idogt arbete. Meningen är att få folk att inse att den som kan arbeta arbetar och att denna har rätt till sin lön, medan den som latar sig och låter andra göra jobbet inte heller ska förvänta sig att få något. Redan för flera tusen år sedan fanns det de som kunde men inte ville arbeta, utan som hellre snytlade på andra.


 

Vårens arbete i myrstacken är i full gång

 

Jag har grubblat över symboliken och sedan länge skär det i mig att jag inte arbetar för en lön, utan lyfter pension, trots en arbetsför ålder. Medan jag studerade vävning såg jag inget vävarbete i utbudet bland lediga jobb, utom ett (som vikarierande vävlärare ett läsår och det arbetet var jag den enda sökande till) som passade min utbildning. Arbete som vävare söktes inte särskilt ofta i jobbannonserna. Efter utbildning två, till sysselsättningsledare, blev det ”lama” i Finland och de tjänster som bildats, men inte besatts, sattes nu på undantag i början av 1990-talet.


Jag höll ett par vävkurser i arbis ett läsår och genom mitt vävlärarjobb på folkhögskolan kom jag i kontakt med tvåändsstickning, så efter det har jag hållit många kurser även i den tekniken. Vid (dåvarande) arbetskraftsbyråns register klassades jag som handstickare. Hur många lediga jobb finns det i den kategorin? Under tio år hade jag föräldrapenning eller hemvårdsstöd (med fyra barn inom sex år) – utan att det beaktades som arbete med berättigade pension. Det var innan ändringen kom.


Slutligen fick jag ett lite längre vikariat som hobbyledare och var kompetent för jobbet, men rehabiliteringsanstalten lades ned kort efter att vikariatet upphörde.


Jag har levt och överlevt tack vare statens FPA-bidrag under merparten av mitt vuxna liv. Då jag försökte göra ”comeback” i arbetslivet märkte jag att jag hade svårt att orka hålla samhällets ”bråttom-bråttom-takt” och behövde särskilt stöd och anpassade lösningar, vilket ledde till rehabiliterande arbetsverksamhet. Jag provade på sysselsättning för dementa, museal textilvård på ett par ställen och sysselsättning för brukare på en av Kårkullas arbetspunkter.


På denna sistnämnda plats fick jag många nya vänner och jag upptäckte att en människas värde inte ligger i det att man hela tiden presterar något, för en del klarade inte av något praktiskt arbete, men var likafullt med på lönelistan. De har lärt mig att man kan vara värdefull genom ett produktivt givande som varken kostar eller som man får betalt för: vänlighet, intresse för och uppmärksammandet av andra, uppmuntran, glädje över att ses och att umgås. Men likväl drar myrans symbolik fram som en skugga.


Jag fick ett stort MS-skov som försämrade mina färdigheter väldigt mycket. Det ledde till omedelbar sjukskrivning och senare till pension. Hälften av mina inkomster kommer från pensionförvärvade år och hälften från statens kassa. I olika enkäter jag har fyllt i de senaste åren har jag påmints om min arbetsoförmåga då jag ombetts bedöma förhållandet mellan arbete och fritid i olika konstellationer. Anses jag arbeta om jag sitter och stickar hemma och räknas det som fritid om jag stickar då jag hälsar på vänner? Eller har jag fritid hela tiden? Men om jag har fått betalt för ett par vantar, är de gjorda på arbetstid? Vantarna som jag gav bort, var de stickade på fritiden?


Gå till myran du late, se hur hon gör och bli vis (Predikaren 6:6).


Commentaires


Beställ service

Behöver du hjälp med ditt handarbete
eller vill du beställa något
Kontakta mig!

© 2023 by Marianne. Proudly created with wix.com

bottom of page